Fotografia de familie !

05.12.2018

FOTOGRAFIA DE FAMILIE

O mamă cu un prunc în brațe… ce imagine grăitoare! Parcă ar cuprinde în ea toată esența lumii…

Vedem zilnic oameni alături de copiii lor. Și zilnic trecem prin viață cu goana unui bolid pe autostradă. Însă din vreme în vreme este necesar să ne oprim și să privim…respirând. Ce înseamnă de fapt viața noastră? Ce înseamnă fotografia? Care este prețul acestei nesfârșite alergături? Ne cresc copiii și nu avem timp să le vedem evoluția…

Fotografia de familie este un gen apreciat printre oamenii care știu să se oprească din goană și vor să imortalizeze tocmai acele momente prețioase în care copiii sunt încă copii, sensibili, fragili și… ai noștri. Fotografia aceea în care ambii părinți își îndreaptă grija, dragostea și atenția către chipul angelic al pruncului spune cât o mie de cărți despre familie. Aici vedem ce înseamnă puterea sentimentelor dintre doi oameni și rezultatul iubirii lor. Puiul acela de om, care se agață zâmbind de rochia mamei, care râde cu gura până la urechi alergând după baloane de săpun păstrează în el toată esența acestui univers. Iar fotografiile în care îi surprindem candoarea, incocența sunt dovada vie că există eternitate.

Ca fotograf sunt pusă de multe ori în situații în care trebuie să surprind expresivitatea copiilor, fără nici cea mai mică regie. Îi privesc atentă, le studiez gesturile, mimica și caut mereu acele particularități pe care le are fiecare copil și care trebuie scoase în evidență iar acest fapt nu se realizează deloc cu ușurință. Familia surprinsă în fotografii este, în genere, redarea fidelă a dragostei dintre ei. Ori știi cum să o scoți la iveală din sufletele protagoniștilor…ori nu. Este un gest reflex pe care un ochi antrenat știe și poate să îl imortalizeze apăsând declanșatorul aparatului tocmai când această dragoste inundă cadrul.

Acum este cazul să analizăm și fotografia de familie din punct de vedere al tatălui. Ce poate fi mai frumos decât un tată, acel stâlp de energie al familiei, care își ridică în brațe copilul? Ce simbolizează această imagine, dacă nu chiar legătura dintre trecut și viitorul acelui copil, sprijinul, forța, încrederea și siguranța pe care i le conferă micuțului, prin gesturile sale ?

Dincolo de cuvinte, un astfel de moment imortalizat rezidă într-o imagine plină de empatie și curaj, un fel de cec în alb pe care i-l oferi acelui copil, ca un arc peste timp, în care el să își poată vedea peste ani întreaga evoluție. Și în toată această ecuație, pe lângă cele mai frumoase atingeri pline de tandrețe, grijă și afecțiune oferite de mama a avut mereu alături și energia masculină a tatălui.

Fotografia de familie este un cadoul pe care o familie și-l face sieși în primul rând și, mai apoi, simbolului dragostei dintre parteneri: copilul. Iar fotograful care are șansa să surprindă astfel de cadre, care reușește să transpună în imagini vii sentimente nevăzute se poate considera doar binecuvântat pentru că în fiecare zi a vieții imortalizează dragostea în cea mai pură formă.
 

Fotografia este arta de a scrie cu lumină. Aș înclina să cred că dintre toate genurile fotografice, cea de familie este expresia clară a luminii izvorâte de iubire, în cea mai pură expresie artistică existentă pe pământ.Comentariul a fost trimis. Acesta va fi afisat pe site dupa aprobare.

Ne vedem pe Facebook!

Aboneaza-te la newsletter!